2011. július 13., szerda

Fontos a sorrend?

Sorrend. Döntéseink egymás után.

Mondhatod, hogy Te tudod. Igen. Vagy ugyanennyi erővel nem tudod. Személy szerint azt gondolom, hogy TUDOD, de döntéseink néha elemi erővel legyűrnek.

Elgondolkodtál már azon, hogy milyen események, történések, gondolatok következtében kezdesz topogni? Döntés.
Dönteni kell! Ki is mondta ezt?! Mi van akkor, ha a döntések megszületnek? Tehát Neked annyi a dolgod, hogy megvárod, míg megérkezik szívedhez, lelkedbe, fejedbe... ahová kell! :)
Legtöbbször akkor kezdődik a probléma, ha elhisszük, hogy bármit meg kellene oldanunk az adott helyzetben és a döntésképtelenségünk a szinte leggyötrőbb tulajdonságaink egyikévé nő... és ettől mi elképesztően pocsékul tudjuk érezni magunkat. Ha pedig már itt tartunk, akkor a kör bezárult. Kiver a veríték, lüktet az agy, sajog a hát, nehéz a váll, kevés a levegő és társai... Ismered?
Na akkor kezdjük újra!
Képes vagy kicsit hátradőlni? Mély lélegzet. Kérdezd meg magadtól újra: Tény, hogy döntenem kell? Ki lennél e gondolat nélkül? Elképzelhető, hogy nem is kell még döntened?
Most azt a verziót vizsgáljuk, amikor mégis ragaszkodsz az alapfelálláshoz, miszerint döntened kell.
Mi is az a döntés? Talán az, amikor a kínálkozó lehetőségekből egy lehetőség kiválasztása történik.

Mérlegelés. Megy? Ismered? Döntési mátrix.
Egyike a nagyszerű segítőknek.
Írd össze a stratégiáidat, majd írd mellé, hogy azok milyen következményekkel járnak különböző tényállapotok esetén. Ha szeretnéd, akkor írhatsz pontokat és melléjük, amelyek szorzóként működnek. Ezek után már csak számolnod kell, és az adatok megadják, hogy a választható utak közül most melyik az, amelyik vizsgálati szempontjaid és súlyozásod miatt a legideálisabb döntés a számodra.
Bárki más csinálná meg helyetted, egészen biztosan egész más eredményt hoz. Ahány ember, annyi nézőpont, annyi fontossági sorrend.
Éppen ezért javaslom, hogy egyedül csináld meg. Nem a párod, szülőd, főnököd, gyereked szemén keresztül. Ez a kihívás. Legyél annyira önző, hogy kellően fontosnak tarts a saját szempontjaidat.
Ha pedig a rangsor egyértelművé teszi, hogy melyik úton haladsz tovább, akkor menj. Ne mérgezd magad a "mi lett volna, ha" kezdetű mondatokkal. Zsákutca. Menekülj előre. Pontosabban menetelj előre. A sorrend jön majd automatikusan, egymás után, szépen sorban! Mert hinned kell a belső barométeredben. Te tudod, hogy mi a jó Neked. Elhiszed?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése